Vraag aan AJL over positie grootouders bij ots

Aan de Directie van AJL,
Ambulante Jeugdbescherming en Jeugdhulpverlening van het Leger des Heils
Nieuwegracht 94
3512 LX Utrecht

Haarlem, 11 december 2007

Geachte Directie,

In de laatste paar weken hebben donateurs van stichting KOG ons twee maal de vraag voorgelegd, of een gezinsvoogd grootouders een aanwijzing kan geven.

Het betrof een aanwijzing niet langer boodschappen te doen in een bepaalde winkel omdat de grootouders dan hun uit huis geplaatste kleinkind tegen het lijf zouden kunnen lopen, en een verbod om een uit huis geplaatst kleinkind een brief of een kaartje te sturen.
Wij hebben geantwoord dat een gezinsvoogd geen bevoegdheid heeft tegenover grootouders en geadviseerd zich niets van gebod of verbod aan te trekken, als zij na zorgvuldige overweging nog vonden dat er geen bezwaar was tegen een toevallige ontmoeting of post.
Naar aanleiding hiervan verzoeken wij u ons een exemplaar van de taakomschrijving van de gezinsvoogd te sturen, evenals van andere instructies waardoor gezinsvoogden zich bij hun werk moeten laten leiden.

Al langere tijd krijgen wij tamelijk vaak berichten dat ouders van mening zijn dat uw gezinsvoogden de kinderrechter soms feitelijk onjuiste informatie verschaffen.

Dit heeft ons op de gedachte gebracht dat zij wellicht werken aan de hand van ‘De (gezins)-voogd als jongleur, een methodisch handboek voor het (gezins)voogdijwerk.’ (Van Hout en Spinder, 2001). Op pag. 89 hierin wordt de gezinsvoogd aangemoedigd in gevallen waarin hij dat nodig oordeelt informatie voor de rechter achter te houden.

Onder andere deze passage deed het Platform SCJF besluiten een reactie te laten verschijnen, die geschreven is door Alice Jansen en mijzelf. Een exemplaar hiervan sluit ik bij.
Graag zou ik van u vernemen hoe u tegenover de overtuiging van sommige gezinsvoogden staat, dat soms het doel de middelen heiligt: om een gewenste uitspraak van de rechter te bevorderen is “de waarheid, niets dan de waarheid en de hele waarheid” soms een hinderpaal.

Wij zullen toezending van het materiaal en beantwoording van de vraag zeer op prijs stellen.

Met vriendelijke groet,
(Drs T.P. Barendse-Cornelissen, secretaris)