Verzoek OTS aangehouden

Jurisprudentie i.v.m. ondertoezichtstelling >>

De kinderrechter is van oordeel dat, ondanks de bestaande zorgen, vooralsnog onvoldoende is gebleken dat aan het genoemde criterium wordt voldaan en overweegt daartoe als volgt. 

Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat de informanten met name een vermoeden hebben uitgesproken dat de draaglast van de moeder haar draagkracht overschrijdt. Deze vermoedens zijn echter gebaseerd op de gebeurtenissen ten tijde van de periode dat [naam halfbroer] nog in het gezin woonde. Dat is nu echter - zij het pas kort - niet meer het geval. Enerzijds betekent dit opnieuw een ingrijpende, niet te onderschatten wijziging in het leven van [voornaam minderjarige] . Anderzijds veroorzaakt deze wijziging meer rust, omdat de moeder haar aandacht en energie nu over twee in plaats van drie kinderen kan verdelen en omdat hierdoor de vader niet meer in het gezin verblijft. 

Daarnaast is weliswaar gebleken dat er zorgen zijn over de opvoedsituatie, waarin [voornaam minderjarige] opgroeit, maar lijkt de moeder op dit moment voldoende actie te ondernemen om deze zorgen aan te pakken. Zo zal [voornaam minderjarige] op korte termijn met speltherapie starten, waarmee onder meer aan de wens van [voornaam minderjarige] tegemoet wordt gekomen dat zij graag met iemand wil praten om haar gevoelens te kunnen uiten. 

Gelet op vorenstaande ziet de kinderrechter aanleiding om het verzoek van de Raad aan te houden tot de hierna vermelde zittingsdatum. De komende periode kan de moeder laten zien dat het haar lukt de zorgen rond [voornaam minderjarige] adequaat aan te pakken en te zorgen voor een voldoende stabiele, veilige en affectieve opvoedomgeving, waarin [voornaam minderjarige] niet geconfronteerd wordt met spanningen, stress en agressie en waarin aan de (opvoed)behoeften van [voornaam minderjarige] wordt tegemoet gekomen. De kinderrechter gaat er daarbij vanuit dat de moeder de adviezen van de speltherapeut serieus neemt, ook als dat zou inhouden dat systeemtherapie en/of traumabehandeling (ook eventueel van of samen met de moeder) in het belang van [voornaam minderjarige] is. Dit valt niet uit te sluiten nu er in het Raadsonderzoek aanwijzingen zijn gevonden dat [voornaam minderjarige] belast wordt met volwassen zaken en spanningen en stress van de moeder, dat zij getuige is geweest van huiselijk geweld en er een complexe verhouding bestaat tot de vader en de stiefvader.

De Raad wordt, in geval van handhaving van het verzoek, verzocht om uiterlijk twee weken vóór de hierna vermelde zittingsdatum de stand van zaken aan de kinderrechter (met afschrift aan de GI, de belanghebbende en de advocaat) kenbaar te maken; met name acht de kinderrechter de visie van de speltherapeut en de school van belang. De kinderrechter gaat er daarbij vanuit dat de moeder toestemming zal geven aan de Raad om deze informanten te raadplegen.

De beslissing

De kinderrechter:

houdt de behandeling van het verzoek aan tot de hierna vermelde zittingsdatum.


Ga terug