Verzoek aan Minister Rouvoet om brief aan KOG d.d. 14 december aan alle provincies en bureaus jeugdzorg te sturen

Aan de Minister voor Jeugd en Gezin,

Zijne Excellentie Mr A. Rouvoet
Postbus 16166
2500 BD Den Haag

Betreft uw brief aan stichting KOG d.d. 14 december 2007, kenmerk DJB/JZ-2806944

Haarlem, 28 december 2007

Zeer geachte Heer,

Uw brief van 14 december 2007 is door het bestuur van Kinderen-Ouders-Grootouders met vreugde gelezen. Met name de volgende passage: “Het bureau jeugdzorg kan bijvoorbeeld een indicatiebesluit verblijf, zonder instemming van de ouders vaststellen …. Dit neemt niet weg dat de feitelijke uithuisplaatsing, dus de effectuering van dat besluit, niet zo maar kan. Daarvoor is ingevolge het Burgerlijk Wetboek een machtiging uithuisplaatsing van de kinderrechter vereist.”
U schrijft: “Ik hoop aldus uw zorg weggenomen te hebben. Enerzijds wordt met de Wet op de jeugdzorg beoogd de positie van het kind te versterken, anderzijds kan een uithuisplaatsing die tegen de wil van de ouders is, nooit zonder tussenkomst van de rechter worden gerealiseerd.” U hebt hiermee een begin gemaakt met het wegnemen van onze bezorgdheid.

Bij deze brief vindt u kopie van de brief van KOG aan de bureaus jeugdzorg d.d. 10 augustus 2007, aan de Colleges van Gedeputeerde Staten d.d. 10 augustus 2007, en van de reacties die wij hebben ontvangen. Ook vindt u kopie van een verslag van een gesprek tussen een Gedeputeerde van een provincie met een vader van een zonder toestemming van de rechter of  de ouders uit huis geplaatst kind, en van een brief van deze Gedeputeerde aan deze vader.
Ik verzoek u dan ook de bureaus jeugdzorg een verheldering te zenden van de gedragslijn zoals verwoord in uw brief aan de MOGroep van 25 april 2007, in lijn met uw brief aan KOG van 14 december 2007. Daarmee zult u inderdaad onze zorg wegnemen!

Mogen wij kopie van uw brief aan de bureaus jeugdzorg ontvangen?

Met gevoelens van hoogachting,
(Drs T.P. Barendse-Cornelissen, secretaris)

In kopie aan het bestuur van de Maatschappelijk Ondernemersgroep
                     de bureaus jeugdzorg en drie landelijk werkende instellingen
                     de Colleges van Gedeputeerde Staten van de Provincies
                     de Hoofdinspectie Jeugdzorg
                     de Algemeen Directeur van de raad voor de kinderbescherming
                     de Commissie voor Jeugd en Gezin van de Tweede Kamer
                     de fractie van de Christen Unie in de Tweede Kamer