Verzoek aan de Minister voor Jeugd en Gezin n.a.v. zijn brief aan de directeuren van de bureaus jeugdzorg over weglopers

Aan de Minister voor Jeugd en Gezin,

Zijne Excellentie Mr A. Rouvoet
Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Betreft uw brief aan de MO-groep over artt. 7 en 71 Wjz

Haarlem, 2 augustus 2007

Zeer geachte Heer,

Het Programmaministerie voor Jeugd en Gezin heeft in antwoord op de brief van het bestuur van de Maatschappelijk Ondernemersgroep d.d. 18 september 2006 een ongedateerde brief gestuurd aan de MO-groep, kenmerk DJB/JZ-2748030, onderwerp ‘Recht van jeugdigen van 12 jaar en ouder versus bezwaar LBIO’ (kopie bijgevoegd).

In deze brief wordt namens u de wereld op zijn kop gezet.

Wanneer in geval van vrijwillige jeugdzorg ouders niet instemmen met datgene waarvoor hun kind een indicatiebesluit van een bureau jeugdzorg heeft gekregen, kunnen zij indien zij toch jeugdzorg wensen voor hun kind een bezwaar- en beroepprocedure ingaan. Wanneer zij afzien van jeugdzorg is in principe de kwestie afgedaan.
Mocht bureau jeugdzorg van mening zijn dat een vorm van jeugdzorg noodzakelijk is voor de minderjarige in kwestie, dan heeft bureau jeugdzorg onder andere de mogelijkheid de raad voor de kinderbescherming te benaderen om eventueel machtiging van de rechter te verkrijgen voor gedwongen hulp.

Artikel 7 lid 4 van de Wet op de Jeugdzorg geeft minderjarigen vanaf 16 jaar de mogelijkheid een indicatie te verkrijgen tegen de wil van de ouders.
Een complicatie is een indicatie voor verblijf.

Het komt nu voor dat
  -  een Bjz (tegen de wil van de ouders) een indicatie voor verblijf afgeeft aan een 16-jarige en niet de raad voor de kinderbescherming verzoekt om een onderzoek zodat de kinderrechter zich over een uithuisplaatsing kan uitspreken, maar op eigen gezag het kind uit huis plaatst;
  -  een Bjz (tegen de wil van de ouders) een indicatie voor verblijf afgeeft aan een 16-jarige en de raad voor de kinderbescherming wel vraagt om een onderzoek maar, als de raad voor de kinderbescherming geen machtiging tot uithuisplaatsing nodig acht, toch op eigen gezag het kind uit huis plaatst.

U schrijft aan de MO-groep, in casu de directeuren van de bureaus jeugdzorg, dat u een voorstel zult voorbereiden om artikel 71, eerste lid, onder d, Wjz te schrappen.
Daardoor zouden ouders een ouderbijdrage verschuldigd worden voor uithuisplaatsing van kinderen vanaf 16 jaar waarvoor niemand dan het kind en bureau jeugdzorg toestemming heeft gegeven: de ouders niet en de (immers niet benaderde) rechter niet.

Waarom is dit de wereld op zijn kop? De ouders worden gedwongen zelf als belanghebbenden de rechter te benaderen in een procedure van bezwaar en beroep tegen het aan hun puber-kind door bureau jeugdzorg gegeven indicatiebesluit tot verblijf.

Het mag toch niet zo zijn dat in feite uithuisplaatsing, de zeer zware maatregel van kinderbescherming, wordt uitgevoerd voor kinderen van 16 en 17 jaar,
zonder dat er sprake is van een door de rechter uitgesproken kinderbeschermingsmaatregel, zonder dat enige toetsing van de NOODZAAK van deze indicatie door een andere instantie dan bureau jeugdzorg zelf heeft plaatsgevonden.

Wijziging van artikel 71 Wjz in de door u bedoelde zin is overbodig:
indien dit NOODZAKELIJK is in het belang van de verzorging en opvoeding van de minderjarige, is er de ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing, en als dit niet NOODZAKELIJK is, dan is er naar de norm der wet geen aantasting van de ouderlijke zeggenschap toegestaan.

Wij verzoeken u dan ook artikel 71 Wjz niet te wijzigen, maar een wijziging van artikel 7 Wjz voor te bereiden in die zin, dat kinderen zonder toestemming van hun ouders of voogden geen indicatie-besluit kunnen verkrijgen voor verblijf.

Met gevoelens van hoogachting,
(Drs T.P. Barendse-Cornelissen, secretaris)

In kopie aan het bestuur van de Maatschappelijk Ondernemersgroep
                     de Hoofdinspectie Jeugdzorg
                     de Algemeen Directeur van de raad voor de kinderbescherming
                     de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, studiekring Familie- en
                     Jeugdrechtspraak
                     de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, werkgroep Kinderrechters
                     de Commissie voor Jeugd en Gezin van de Tweede Kamer
                     de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer