Schriftelijke aanwijzing i.v.m. contact grootouders

Jurisprudentie i.v.m. grootouders >>

5.3.

De rechter dient bij een verzoek tot vervallenverklaring ex artikel 1:264 BW te beoordelen of het besluit van de GI zorgvuldig is voorbereid en deugdelijk is gemotiveerd. Hierbij dienen de omstandigheden ten tijde van de beslissing te worden meegenomen, maar ook kan rekening worden gehouden met eventuele gewijzigde omstandigheden. Bij de beoordeling van de noodzaak een schriftelijke aanwijzing te geven, moet worden bedacht dat aan de GI een zekere beleidsvrijheid toekomt. De kinderrechter dient, gegeven de taak van de GI, te bezien of er voldoende grond is om de schriftelijke aanwijzing op te leggen.

5.4.

Het verzoek van de moeder tot vervallenverklaring is op 2 september 2021 ingekomen bij de rechtbank. Dat is binnen veertien dagen na de dag waarop de aanwijzing is verstuurd. De moeder is dan ook ontvankelijk in haar verzoek.

5.5.

De kinderrechter heeft geen aanleiding gezien om aan de indiening van het verzoek schorsende werking toe te kennen.

5.6.

Op grond van de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is de kinderrechter van oordeel dat het besluit van de GI zorgvuldig is voorbereid en goed is gemotiveerd. Voorafgaand aan de schriftelijke aanwijzing is meermaals met de ouders gesproken over het belang van een contactregeling tussen de grootouders en de kinderen, gezien de belangrijke rol die zij (ook als hechtingsfiguren) in het leven van de kinderen hebben gespeeld. De ouders hebben zich daar lange tijd tegen verzet. Nadat het de ouders lukte om in te stemmen met het contact, heeft er op 29 april 2021 een online omgangsmoment plaatsgevonden. Daar hebben de kinderen goed op gereageerd. De GI heeft daarop geprobeerd met de ouders in gesprek te gaan om het contact verder vorm te geven. Dit is vanwege het bezwaar van de ouders niet van de grond gekomen. De GI heeft daarom op 25 augustus 2021 besloten de ouders een schriftelijke aanwijzing te geven. Naar het oordeel van de kinderrechter heeft de GI hierin voldoende duidelijk gemaakt waarom het in het belang van de kinderen is dat zij contact kunnen hebben met hun grootouders.

5.7.

Het is de kinderrechter duidelijk geworden dat de kinderen het contact met de grootouders al langere tijd missen. De grootouders hebben een belangrijke rol in het leven van de kinderen gespeeld. De kinderen zijn van september 2016 tot en met december 2018 uit huis geplaatst geweest bij de grootouders. Ook daarna zijn de grootouders zeer actief en betrokken gebleven in het leven van de kinderen. De kinderen hebben daardoor een goede band opgebouwd met hun grootouders. De kinderrechter acht het daarom evenals de GI in het belang van de kinderen dat het contact met hun grootouders op korte termijn wordt hersteld. De kinderrechter begrijpt dat de ouders liever zouden zien dat eerst het contact tussen de kinderen en de vader wordt hersteld. Ter zitting is echter duidelijk geworden dat dat contactherstel onvoldoende van de grond komt. De reden daarvoor is dat de vader onvoldoende lijkt mee te werken aan de voorwaarden die de GI daaraan stelt, te weten het accepteren van de veiligheidsafspraken en het meewerken aan persoonlijke hulpverlening. De kinderrechter is van oordeel dat het niet in het belang van de kinderen is om hen het contact met hun grootouders te onthouden totdat het contact met hun vader is hersteld. Gelet op de opstelling van de vader tot nu toe, zou dat namelijk nog lang kunnen duren.

5.8

Het betoog van de moeder dat een wettelijke grondslag voor de schriftelijke aanwijzing ontbreekt, faalt. Die grondslag is te vinden in artikel 1:263, eerste lid, BW. Het tot stand brengen van contact met de grootouders in hun rol als hechtingsfiguren kan worden gezien noodzakelijk teneinde concrete bedreigingen in de ontwikkeling van de minderjarige weg te nemen.

5.9.

Gelet op het voorgaande is de kinderrechter van oordeel dat de GI voldoende reden had om de schriftelijke aanwijzing op te leggen. De kinderrechter wijst het verzoek van de moeder om de schriftelijke aanwijzing van de GI vervallen te verklaren daarom af.


Ga terug