Schriftelijke aanwijzing en bijzonder curator

Jurisprudentie overig (o.a. klachtjurisprudentie) >>

Met betrekking tot [minderjarige 1]

De aanwijzing inzake [minderjarige 1] heeft naar het oordeel van de kinderrechter geen betrekking op de verzorging en opvoeding van [minderjarige 1], maar betreffen kwesties die middels daarvoor geƫigende procedures aan de rechtbank kunnen worden voorgelegd.

De GI kan het meewerken aan het verkrijgen van een paspoort en het tot stand laten komen van gedeeld ouderlijk gezag niet middels een aanwijzing aan een gezaghebbende ouder opleggen.

Dit betekent dat deze aanwijzing vervallen dient te worden verklaard.

Met betrekking tot [minderjarige 2].

Niet ter discussie staat dat [minderjarige 2] uit de moeder is geboren en dat zij derhalve juridisch de moeder is van [minderjarige 2]. Evenmin is gebleken dat zij ten tijde van de bevalling niet bevoegd was tot het gezag. Dit betekent dat zij van rechtswege het gezag heeft over [minderjarige 2].

Nu in het verzoekschrift niets anders is aangevoerd dan dat de moeder niet het gezag zou hebben, en deze grond niet juist is, dient het verzoek tot vervallenverklaring te worden afgewezen.

Voorts overweegt de kinderrechter het volgende.

Naar het oordeel van de kinderrechter staat vast dat de moeder niet in het belang handelt van [minderjarige 2] door belangrijke zaken als een geboorteakte en een ziektekostenverzekering niet te regelen. Het is maar de vraag of zij wel in staat is haar gezag naar behoren uit te oefenen. Tot nog toe is daarvan in ieder geval niet gebleken. Hoewel de advocaat van de moeder stelt al geruime tijd er alles te doen zaken voor en met de moeder in orde te brengen heeft dat op heden geen enkel resultaat gehad.

Omdat het van groot belang is dat op korte termijn, in het belang van [minderjarige 2], een aantal zaken wordt geregeld ziet de kinderrechter aanleiding een bijzondere curator te benoemen die, in het belang van [minderjarige 2], alles kan doen wat haar geraden voor komt.

Mr.J.C. Heijmann, advocaat te Rotterdam, heeft zich bereid verklaard deze benoeming te zullen aanvaarden.

Om de bijzondere curator de benodigde informatie te verschaffen zullen de stukken waarover de kinderrechter beschikt door de rechtbank in handen worden gesteld van de bijzondere curator. De bijzondere curator wordt verzocht de kinderrechter twee weken voor afloop van de ondertoezichtstelling, of zoveel eerder als zij daartoe aanleiding ziet, schriftelijk te berichten over haar bevindingen.


Back