Schriftelijke aanwijzing

Jurisprudentie i.v.m. ondertoezichtstelling >>

Vervolgens wordt toegekomen aan de inhoudelijke toetsing van het besluit, waarbij de eerste vraag is of de gecertificeerde instelling, gelet op het bepaalde in artikel 1:263 lid 1 BW, de bevoegdheid toekwam de schriftelijke aanwijzing te geven. Deze toets dient ook los van hetgeen partijen hebben aangedragen, dus ambtshalve, te worden uitgevoerd.

Ten aanzien van punt vijf van de schriftelijke aanwijzing geldt voor het eerste deel daarvan, dat luidt: ‘U emigreert niet naar Curaçao met [minderjarige]’, dat een dergelijk verbod niet valt onder de uitvoering van de taak van de gecertificeerde instelling. Dat betekent dat dit deel niet voor bekrachtiging in aanmerking komt en het verzoek voor dat gedeelte zal worden afgewezen.

Dat ligt anders voor het tweede deel van punt vijf van de schriftelijke aanwijzing, dat luidt: ‘U belast [minderjarige] niet met het idee om te vertrekken. Dit betekent dat u uw gedachten rondom emigratie niet met [minderjarige] bespreekt, zodat [minderjarige] zich volledig kan richten op school en haar ontwikkeling.’ Deze opdracht valt wel onder de uitvoering van de taak van de gecertificeerde instelling.


Ga terug