Op verzoek van de GI wordt omgang met de moeder beperkt en volledig begeleid

Jurisprudentie i.v.m. ondertoezichtstelling >>

De kinderrechter acht het in het belang van de kinderen om de contactregeling overeenkomstig het verzoek van de GI te wijzigen, omdat de kinderen nog steeds te veel belast worden door de uitspraken van de moeder die haaks staan op de uitspraken van de vader en daardoor het loyaliteitsconflict van de kinderen doet toenemen. Begeleiding van die contacten blijft dus voorlopig nodig, aldus de kinderrechter.

3.13.3.

Ter zitting in hoger beroep is gebleken dat de moeder stelt een strijd te voeren met en ten behoeve van andere ouders die klem zijn geraakt door het beleid van jeugdzorg en het (rechts)systeem in het algemeen. Het hof stelt vast dat de moeder – ook al is dat onbedoeld – haar gezinssysteem in die strijd betrekt en daar een, ook voor de toekomst, zware last op legt, die vergaande gevolgen voor de kinderen en de ouders kan hebben. De strijd wordt op social media gevoerd en ook zaken die de kinderen en de ouders persoonlijk raken worden publiekelijk gedeeld. De moeder stelt dat zij in haar persoonlijke contact met de kinderen zich verre houdt van die strijd en de kinderen er niet mee belast. De moeder onderkent daarbij echter niet dat zij voorvallen op het persoonlijke vlak op social media aanhaalt.

Daarmee belast zij de kinderen, zichzelf en de vader, hoe zeer zij er oprecht van uitgaat dat dat niet het geval is.

3.13.4.

De moeder en de vader dienen in het, wat het hof betreft, noodzakelijke traject bij Impregno, beiden in te stemmen met en aan te sluiten bij de behoefte van [minderjarige 1] en [minderjarige 2] tot eenstemmige duidelijkheid over de te behalen doelen: rust in het ouderschap en een weekend- en vakantieregeling voor de moeder en de kinderen. De kinderen zijn er aan toe dat de ouders die boodschap als een eenheid gaan uitdragen. De weg daarnaar toe vraagt van de ouders en ook van de kinderen nog even geduld en zelfbeheersing. Het hof acht het noodzakelijk dat de thans geldende regeling daarbij het startpunt vormt, echter met de opdracht aan de GI om de ouders daarbij beiden, meer dan thans zichtbaar is, te betrekken en om zo spoedig als dat kan evaluatie(s) te doen plaatsvinden, teneinde aan de kindverlangens tegemoet te komen.

3.13.5.

Op grond van het vorenstaande zal het hof de beschikking waarvan beroep bekrachtigen. Met de kinderen en, tijdens de mondelinge behandeling met de vader, is afgesproken dat hij de kinderen zal vertellen wat het hof heeft beslist. Voor de kinderen is hetgeen onder 3.13.4. is overwogen in het bijzonder van belang om terug te horen.


Ga terug