Met welke beroepskrachten krijgen pleegouders te maken?

Jurisprudentie i.v.m. grootouders >>

U kunt een pleegkind hebben op verzoek van ouders of voogd, of omdat een kind is geplaatst door de kinderrechter (ots-plaatsing = gedwongen plaatsing = justitiële plaatsing).

Als het op verzoek van ouders is, en u niet van instanties houdt en financiën met de ouders kunt regelen, laat u zich nergens registreren en krijgt u dus minder met beroepskrachten te maken. Een pleegcontract en dus vergoeding kan altijd nog. Zorgt u ervoor dat u kunt aantonen vanaf wanneer het kind bij u woont i.v.m. teruggaan naar huis, zie onder Politie.

Instelling voor pleegzorg
Alle pleegouders met een pleegcontract, dus met vergoeding, zijn door een instelling voor pleegzorg gescreend. Dit zijn alle pleegouders bij een ots-plaatsing, alle pleegouders op verzoek van een instantie als voogd, en alle andere pleegouders die een vergoeding willen. De instelling voor pleegzorg betaalt de pleegvergoeding uit en houdt contact met u over uw pleegkind. U en het pleegkind kunnen er terecht voor vragen en ondersteuning.

Gezinsvoogd
In principe hebt u niet veel te maken met een gezinsvoogd, die er in de eerste plaats voor de ouders is, maar soms wel. Bijvoorbeeld als de ouders contacten met hun kind bij u thuis hebben waarbij hij aanwezig wil zijn. Waarschijnlijk binnenkort (wetswijziging) stelt hij het hulpverleningsplan ook in overleg met u op.

Raad voor de Kinderbescherming
Als Bureau jeugdzorg uw ots-pleegkind terug wil laten gaan naar zijn ouders door de machtiging uithuisplaatsing niet te laten verlengen, kunt u de RvdK vragen een verzoek verlenging machtiging uithuisplaatsing in te dienen bij de Kinderrechter.
Als Bjz uw ots-pleegkind al voor de machtiging verlengd moet worden terug wil laten gaan naar zijn ouders of hem over wil plaatsen, kunt u eerst bezwaar maken bij Bjz en daarna de

Kinderrechter
verzoeken hier een stokje voor te steken. U kunt zich beroepen op
het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het EVRM, en op
het Verdrag inzake de rechten van het kind, het IVRK. Artikel 8 IVRK lid 3: De zorg kan, onder andere, plaatsing in een pleeggezin omvatten, … . Bij het overwegen van oplossingen wordt op passende wijze rekening gehouden met de wenselijkheid van continuïteit in de opvoeding van het kind … . Artikel 20 IVRK: De tweede volzin van artikel 20 lid 3 stelt dat de Staten die partij zijn bij de vormgeving van hun zorgplicht op passende wijze rekening dienen te houden met de wenselijkheid van continuïteit in de opvoeding van het kind.
In Rechtspraak Familierecht van 24 september 2005 staat: “In soortgelijke belangenafweging tussen ouders en grootouders en (groot)ouders en pleegouders, heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gewicht toegekend aan de duur van het verblijf van een kind in het gezin en de gehechtheid van het kind met het gezin en de schade die het kind oploopt door scheiding van het gezin waarin het is opgevoed en verzorgd.”
De Minister van Justitie heeft bij brief van 8 juni 2006 de Tweede Kamer geïnformeerd over het programma Beter Beschermd. “Het zal moeilijker worden een uithuisplaatsing in het kader van de o.t.s. tegen het advies van de feitelijke verzorgers in, af te breken. Dit kan onder meer door ook in o.t.s.-zaken gebruik te maken van het zogenaamde ‘blokkaderecht’.”

Politie
Bij plaatsing door ouders biedt artikel 1:253s BW door het blokkaderecht bescherming tegen terugkeer naar huis. Dit artikel zegt: 1. Indien het kind met instemming van zijn ouders …, gedurende ten minste een jaar door een of meer anderen als behorende tot het gezin is verzorgd en opgevoed, kunnen de ouders slechts met toestemming van degenen die de verzorging en opvoeding op zich hebben genomen, wijziging in het verblijf van het kind brengen. 2. Voor zover de volgens het vorige lid vereiste toestemmingen niet worden verkregen, kunnen zij op verzoek van de ouders door die van de rechtbank worden vervangen. Weest u niet verbaasd als de politie hier niet van op de hoogte is, en samen met een ouder aanbelt en eist dat u het kind afgeeft. Niet doen! Verzoek de politie even te bellen met de juridische afdeling van bureau jeugdzorg.
Bij plaatsing door bureau jeugdzorg als voogd kunt u ook beroep doen op het blokkaderecht, artikel 1:336a BW, bovendien kunt u de rechter verzoeken zelf tot voogd te worden benoemd (artikel 1:299a).

Aanbevolen:
Paraplu voor pleegouders. 2005. ISBN 90-6665-647-6
Voor een pleegkind met recht een toekomst. 2006. ISBN 90-1303-328-8
MIJN kind??! 2008. Bestellen alicejansen@planet.nl  
De jungle van de jeugdzorg. 2010. ISBN 978 90-8850-091-6

 


Ga terug