Ingezonden brief aan Trouw over het Savanna-effect (niet geplaatst)

Op 24 juli per mail naar Trouw verzonden (niet geplaatst)

Elke kans op onheil uitsluiten

In Trouw van 24 juli staat een mooi stuk van Annelies Huygen: Meerderheid wil elke kans op onheil uitsluiten. Zij schrijft o.a. dat er geluiden opgaan om paddo’s te verbieden, maar dat voor een verbod op veel meer leed en schade toebrengende alcohol geen draagvlak is. “Een bedillerige overheid is dus niet rationeel, maar een voertuig voor de meerderheid om de minderheid te betuttelen.” Voorts signaleert zij dat het kabinet wil dat kinderen sneller uit huis worden geplaatst. Hoe bedreigend dat is voor gewone gezinnen, blijkt in het juli/augustusnummer 2007 van Ars Aequi. Prof. P. Vlaardingerbroek schrijft daar: “Kindermishandeling uit zich in vele vormen. De bekendste zijn: verwaarlozing, lichamelijke en geestelijke mishandeling en seksueel misbruik. Recent kan in dat rijtje ook worden opgenomen: overvoeding en gebrek aan lichaamsbeweging als risicofactor in de opvoeding.”
Al in het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht van april 2005 stond een artikel ‘De kleine Rubens in de Jeugdzorg’: “Overgewicht vormt een serieuze bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van een aanzienlijke groep jongeren. ..  Naar onze mening is het tijd voor actie waarbij preventie (consultatiebureau e.d.) en adequate zorg centraal staan. ... Wij doen hiervoor de volgende aanzet, Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming zijn gelegitimeerd zich te bemoeien als aan de volgende criteria is voldaan:
  -  er is sprake van overgewicht, d.w.z. er is een BMI die gelet op de leeftijd van het kind boven de grens ligt’
  -  er is sprake van overgewicht gedurende een langere periode (…);
  -  de ouder(s)/verzorger(s) dragen geen zorg voor onderzoek naar de oorzaken van het overgewicht dan wel;
  -  de oorzaak en te volgen behandeling zijn vastgesteld maar de ouders houden zich niet aan de leefregels, en
  -  zij staan niet open voor begeleiding die erin zal resulteren dat zij hun kind wel adequaat kunnen begeleiden.
Om te bewerkstelligen dat deze criteria gehanteerd worden, moet overgewicht opgenomen worden in de screeningslijst van de instellingen, zodat bij overgewicht daadwerkelijk een onderzoek verricht wordt en de kleine Rubens geholpen wordt.“

Hopelijk zullen de beslissers op dit terrein willen luisteren naar mevrouw Huygen:
“Ouders en kinderen scheiden is onnoemelijk wreed. … Een kind onterecht weghalen is een doodzonde. Maar voor we het weten speelt de overheid op zeker: liever negen kinderen onterecht uit huis geplaatst, dan dat er met één een ongeluk gebeurt.”