Het gaat goed na jaar ots, dus geen verlenging

Jurisprudentie i.v.m. ondertoezichtstelling >>

De beoordeling

De kinderrechter kan, samengevat, de ondertoezichtstelling van een minderjarige verlengen indien de minderjarige zodanig opgroeit dat hij in zijn ontwikkeling nog steeds ernstig wordt bedreigd en de zorg die in verband met het wegnemen van de bedreiging noodzakelijk is voor de minderjarige niet of onvoldoende wordt geaccepteerd door de ouder(s) met gezag.

[voornaam minderjarige] ontwikkelt zich goed zowel thuis als op school. Daarnaast is gebleken dat de moeder over voldoende opvoedvaardigheden beschikt. De zorgen die genoemd zijn in de beschikking van 4 november 2019 zijn derhalve niet meer aan aanwezig. [voornaam minderjarige] woont sinds februari 2020 weer bij de moeder en dit verloopt goed. Deze concrete omstandigheden wijzen erop dat [voornaam minderjarige] geen ernstige problemen meer ondervindt waarvoor een ondertoezichtstelling noodzakelijk zou zijn.

Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige] enkel nog gericht is op het bewerkstelligen van een omgangsregeling tussen [voornaam minderjarige] en zijn broertje [naam broertje minderjarige] .

Het enkel ontbreken van omgang zoals hiervoor beschreven biedt onvoldoende basis voor het verlengen van de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige] . Daarvoor moet er meer aan de hand zijn dan alleen dat. Het verzoek tot verlenging zal daarom worden afgewezen.

Ter zitting is overigens gebleken dat er wel omgang plaatsvindt tussen [voornaam minderjarige] en [naam broertje minderjarige] , maar dat die omgang niet is vastgelegd in afspraken tussen de ouders. In zo’n situatie ontstaat er voor de kinderen onduidelijkheid en komt de verantwoordelijkheid voor de omgang voor een deel bij hen terecht. Zoals de moeder ter zitting zei: “Wanneer de kinderen willen, komen ze bij elkaar, als ze het niet willen, dan niet”. Dat is niet goed voor kinderen van 5 en 6 jaar. Dat moeten de vader en de moeder regelen, al dan niet met hulp van de advocaat van de moeder of een mediator.

De beslissing

De kinderrechter:

wijst het verzoek tot verlenging van de ondertoezichtstelling af.


Ga terug