Geschillenregeling ex art. 1:262b BW. Kinderrechter gelast GI om mee te werken aan het verlofplan van de gesloten instelling

Jurisprudentie overig (o.a. klachtjurisprudentie) >>

De beoordeling


Op grond van artikel 1:262b BW kunnen onder andere de ouders geschillen die de uitvoering van de ondertoezichtstelling betreffen aan de kinderrechter voorleggen. De kinderrechter neemt een zodanige beslissing als hem in het belang van de minderjarige wenselijk voorkomt. De kinderrechter stelt vast dat overeenstemming tussen betrokkenen niet mogelijk is ter zitting en acht de volgende beslissing in het belang van [voornaam van minderjarige] wenselijk.

De kinderrechter heeft ter zitting de GI gelast om te gaan meewerken aan de verlofmomenten en het opgestelde plan van aanpak dat [naam 1] , in samenspraak met alle professionals rondom [voornaam van minderjarige] , heeft opgesteld. De kinderrechter overweegt daartoe het volgende. Er zijn in de afgelopen maanden veel ontwikkelingen geweest waarbij [voornaam van minderjarige] op veel verschillende behandelplekken heeft verbleven. Op geen enkele behandelplek is een langdurige behandeling aangeslagen. [voornaam van minderjarige] heeft meerdere malen terugvallen gehad en is veelvuldig weggelopen. Ook liet zij veel weerstand zien naar de hulpverlening. Er moet, gelet op de vele wisselingen van plek, daarom kritisch gekeken worden welke behandelplek in het belang van [voornaam van minderjarige] is. Tijdens het MDO is door alle betrokken professionals een plan van aanpak en een veiligheidsplan opgesteld om [voornaam van minderjarige] thuis te plaatsen. Alle professionals zijn het tijdens dit overleg eens geworden dat een klinische opname niet in het belang van [voornaam van minderjarige] is. Dit blijkt uit de notulen van het MDO. Ook blijkt uit het veiligheidsplan dat er een duidelijk alternatief aanwezig is, mocht een thuisplaatsing niet slagen. [voornaam van minderjarige] kan dan alsnog, door de machtiging gesloten jeugdhulp die er nog ligt, geplaatst worden bij [naam 1] of bij een andere voorziening voor gesloten jeugdhulp. Daarnaast is uit de stukken gebleken dat bij een thuisplaatsing van [voornaam van minderjarige] er direct hulpverlening opgestart zal worden in de thuissituatie. Het is voor de kinderrechter voldoende komen vast te staan dat er een gedegen plan is opgesteld voor de verlofmomenten en dat er voldoende borgen zijn bij een terugval. De kinderrechter acht het in belang van [voornaam van minderjarige] dat [naam 1] daar waar mogelijk de Time Out plek beschikbaar houdt gedurende de duur van de machtiging gesloten jeugdhulp. De GI zal de verlofmomenten van [voornaam van minderjarige] nauwlettend moeten monitoren en samen moeten werken met ouders. De ouders hebben ter zitting de huidige jeugdhulpverlener ( mevrouw [C] ) een handreiking gedaan om langs te komen in de thuissituatie en te kijken hoe het met [voornaam van minderjarige] gaat. Ook de ouders zullen uiteraard de samenwerking met de GI moeten blijven zoeken.


Back