De vader heeft moeder en kind na de geboorte met drank in het lijf, zonder rijbewijs in een onverzekerde auto opgehaald

Jurisprudentie i.v.m. ondertoezichtstelling >>

In het rapport heeft de Raad tegenstrijdigheden vermeld. Zo is [voornaam minderjarige01] geen getuige van huiselijk geweld geweest, behalve tijdens de zwangerschap. Er zijn geen politiemeldingen gedaan. Het is vreemd dat huiselijk geweld als zorg wordt genoemd. De thuissituatie van moeder is niet ideaal, maar is zeker niet onveilig voor [voornaam minderjarige01] . Zij wil te zijner tijd zelfstandige woonruimte en hulp in de opvoeding als het nodig is. Volgens de raadsonderzoeker tijdens een bezoek en de intensieve hulpverlener is de situatie thuis veilig.

5De beoordeling

5.1.

Op grond van artikel 1:255 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek kan de kinderrechter een minderjarige onder toezicht stellen van een gecertificeerde instelling indien een minderjarige zodanig opgroeit dat hij in zijn ontwikkeling ernstig wordt bedreigd, en:

a. de zorg die in verband met het wegnemen van de bedreiging noodzakelijk is voor de minderjarige of voor zijn ouders of de ouder die het gezag uitoefenen, door dezen niet of onvoldoende wordt geaccepteerd, en

b. de verwachting gerechtvaardigd is dat de ouders of de ouder die het gezag uitoefenen binnen een gelet op de persoon en de ontwikkeling van de minderjarige aanvaardbaar te achten termijn, de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding, bedoeld in artikel 247, tweede lid, in staat zijn te dragen.

5.2.

De kinderrechter overweegt het volgende.

Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat [voornaam minderjarige01] in de opvoedsituatie bij zijn moeder een lastige start heeft gehad. In de periode dat de moeder zwanger van [voornaam minderjarige01] was, is melding gedaan van partnergeweld, waarbij de moeder letsel zou hebben opgelopen. Drie dagen na de geboorte van [voornaam minderjarige01] heeft de vader [voornaam minderjarige01] en zijn moeder zonder rijbewijs met een onverzekerde auto uit het ziekenhuis opgehaald terwijl de vader op dat moment ook nog onder invloed was. In de afgelopen periode heeft de moeder echter flinke positieve stappen gemaakt. Op eigen kracht heeft zij het fysieke contact met de vader verbroken. De ouders hebben uitsluitend telefonisch contact. [voornaam minderjarige01] heeft uitsluitend telefonisch contact of via videobellen met zijn vader. De moeder houdt zich aan de veiligheidsafspraken. Ook heeft de moeder hulp gezocht en financiƫle middelen geregeld. Zij heeft een bijstandsuitkering en kindgebonden budget bij de belastingdienst aangevraagd. De moeder heeft zich ingeschreven voor een opleiding administratieve medewerker eigen onderneming zodat zij in de toekomst als zelfstandige nagelstyliste kan werken. Ook is de moeder bezig om een plek voor [voornaam minderjarige01] op de kinderopvang te regelen. Zij heeft zich aangemeld bij een moeder-kindtraject, Moeders van Rotterdam. De moeder doet er dan ook alles aan om met hulpverlening in het vrijwillig kader haar leven op orde te brengen. Dit verdient een groot compliment.

5.3.

Gelet op al het voorgaande is de kinderrechter dan ook van oordeel dat niet meer is gebleken van een ernstige ontwikkelingsbedreiging bij [voornaam minderjarige01] en dat de gronden voor de ondertoezichtstelling, zoals gesteld in artikel 1:255, eerste lid van het Burgerlijk Wetboek, niet aanwezig zijn. Daarom dient het verzoek tot ondertoezichtstelling te worden afgewezen.


Ga terug