Bijzonder curator

Jurisprudentie i.v.m. gezag, omgang en informatie na scheiding >>

Het hof overweegt het volgende.

Overweging voor [minderjarige 1] en [minderjarige 2]

3.9.1.

In de uitspraak van de kinderrechter van 23 december 2020 heeft het hof gelezen dat jullie, [minderjarige 1] en [minderjarige 2] , in het gesprek met de kinderrechter, allebei hebben verteld dat jullie geen contact met jullie vader willen. [minderjarige 1] , jij hebt in het gesprek met één van de rechters van het hof op 23 juni 2021 weer benadrukt dat je op dit moment echt geen contact met je vader wil en dat je dat misschien later ooit zelf wel een keer zal gaan zoeken. Het hof heeft goed naar jou geluisterd en ook begrepen dat deze wens echt jouw eigen wens is (en niet opgelegd door je moeder). Je hebt ook verteld dat je niet het gevoel hebt dat je moeder jullie tegenhoudt om contact te hebben.

Het is zo dat er in de wet en in allerlei internationale verdragen rechten en plichten zijn vastgelegd waar iedereen zich aan moet houden. Eén van die belangrijke rechten is dat ieder kind in principe recht heeft op contact met zijn ouders én andersom. Alleen als het echt niet in het belang is van een kind kan daarvan worden afgeweken. Ook heeft de hoogste rechter in Nederland (de Hoge Raad is een hogere rechter dan het hof) bepaald dat rechters alles wat redelijkerwijs mogelijk is moeten doen om dat contact plaats te laten vinden. Dat is dus een opdracht aan ons, de rechters van het hof. In het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind is ook vastgelegd dat rechters bij hun beslissing goed moeten luisteren naar een kind (of naar een jongere, zoals jullie nu zijn). Dat is ook een opdracht aan de rechters en dus aan ons. Daarom hebben we heel goed nagedacht over de wens van je vader om contact met jullie te hebben én in elk geval te kunnen begrijpen waarom jullie geen contact meer met hem zouden willen hebben. Ook weten we dat jullie dit echt niet willen en vooral willen dat dit nu eindelijk eens allemaal stopt, klaar en over is. Jullie hebben al heel veel rechtszaken en andere vervelende toestanden tussen jullie ouders meegemaakt en willen dit echt niet meer. Dit alles heeft het hof goed naast elkaar gelegd en we hebben besloten dat we een bijzondere curator voor jullie allebei gaan benoemen.

3.9.2.

Een bijzondere curator is een persoon (in dit geval een vrouw) die met jullie allebei gaat praten en jullie stem gaat vertegenwoordigen in deze rechtszaak. Zij gaat heel goed kijken naar wat jullie willen en wat goed is voor jullie. Dus kijken of er nog iets mogelijk is in contact met je vader of dat dit echt niet meer mogelijk is en wat er dan zou moeten gebeuren om te zorgen dat jullie van al het gedoe tussen jullie ouders zo min mogelijk last meer hebben.

Jullie kunnen haar vertrouwen, zij is er echt voor jullie. Het hof benoemt deze bijzondere curator omdat het hof verwacht dat dan voor iedereen, dus voor jullie en voor je vader en voor je moeder, duidelijk wordt hoe het er in de toekomst uit zal zien. Dat vindt het hof belangrijk.

Het hof begrijpt dat jullie waarschijnlijk teleurgesteld zullen zijn dat jullie toch nog ‘iets’ moeten, maar weet dat deze bijzondere curator er nou juist voor jullie is. Nadat zij met iedereen heeft gesproken zal ze uiteindelijk het hof vertellen wat zij denkt dat er moet gebeuren en zal het hof een beslissing nemen.

Overweging voor partijen

3.9.3.

Uit de overgelegde stukken en het verhandelde tijdens de mondelinge behandeling is gebleken dat partijen van mening verschillen over de contactregeling tussen de vader en de kinderen. Partijen zijn niet in staat om in overleg tot een oplossing te komen die zij beiden in het belang van de kinderen achten. Naar het hof is gebleken, is sprake van een belangenstrijd rond de kinderen tussen de ouders, zodat het hof het aangewezen acht om ingevolge artikel 1:250 van het Burgerlijk Wetboek (BW) een bijzondere curator te benoemen om de belangen van de kinderen in deze kwestie te behartigen. De ouders hebben niet kunnen voorkomen dat de kinderen in hun heftige strijd zijn terechtgekomen. De bezwaren die namens de moeder naar voren zijn gebracht, maken dit niet anders. Ook het hof ziet enerzijds de behoefte van de kinderen aan rust, maar anderzijds is dit nog een (laatste en weliswaar kleine) kans op een opening tot contactherstel. Als er nu niets gebeurt, zal er waarschijnlijk de komende jaren geen contact zijn tussen de kinderen en de vader. Het hof neemt hierbij in aanmerking dat de Hoge Raad heeft bepaald dat rechters al hetgeen moeten doen wat redelijkerwijs mogelijk is om contact tussen kinderen en ouders tot stand te laten komen (HR 17 januari 2014, ECLI:NL:HR:2014:91) en naar het oordeel van het hof is hieraan nog niet voldaan. Voor de kinderen zelf heeft nog vrijwel geen hulpverlening plaatsgevonden om te komen tot contactherstel, behoudens een gesprek van [minderjarige 1] bij Sterk Huis. Het hof wil de stem van de kinderen, anders dan via de raad, de moeder of via een kort kindgesprek, meenemen in de procedure. Daar hebben de kinderen recht op.

3.9.4.

Op grond van het voorgaande zal het hof, alvorens zich inhoudelijk uit te laten over het hoger beroep, mevrouw mr. L. Stam, Stam Familierecht, adres: [adres] , [postcode] [kantoorplaats] , telefoonnummer: [telefoonnummer] , e-mailadres: [e-mailadres] , website: [website] , benoemen als bijzondere curator. Mr. L. Stam (hierna te noemen: de bijzondere curator) wordt verzocht de belangen van de kinderen in deze te behartigen, voor zover nodig zowel in als buiten rechte.

3.9.5.

Het hof verzoekt de bijzondere curator bij haar werkzaamheden de ‘Leidraad werkwijze en verslag bijzondere curatoren ex artikel 1:250 BW’ in acht te nemen, bijlage bij de publicatie ‘Werkproces benoeming bijzondere curator o.g.v. art. 1:250 BW’, te raadplegen via www.rechtspraak.nl.

Daarnaast acht het hof het van belang dat de bijzondere curator ervoor zorgt dat de belangen van de kinderen zo goed mogelijk worden belicht en dat de kinderen zich gehoord voelen.

3.9.6.

Het hof acht het in het belang van [minderjarige 1] en [minderjarige 2] dat de bijzondere curator meer specifiek tracht inzicht te krijgen in:

  • -

    Of er mogelijkheden zijn voor contactherstel tussen [minderjarige 2] en [minderjarige 1] en hun vader?

  • -

    Indien deze mogelijkheden er zijn, welke zijn dat dan, wat is daarvoor nodig en kunnen/willen de ouders en [minderjarige 2] en [minderjarige 1] dit organiseren? Zou de bijzondere curator de kinderen kunnen ondersteunen bij het hervatten van dit contact?

  • -

    Indien deze mogelijkheden er niet zijn, wat is er dan nodig voor [minderjarige 2] en [minderjarige 1] ?

  • -

    Zijn er nog andere dingen die u als bijzondere curator van belang vindt om aan het hof te melden.

3.9.7.

Het hof wijst partijen erop dat zij de verplichting hebben aan de door de bijzondere curator in het kader van de aan haar ten deze verstrekte opdracht te geven instructies gevolg te geven.

3.9.8.

Het hof verzoekt de bijzondere curator rapport uit te brengen omtrent haar bevindingen. Het hof wijst er op dat de deskundige vanuit de professionele beroepsuitoefening gezien bij onderzoek en rapportage het navolgende in acht zal nemen:

( i) het rapport vermeldt de feiten, omstandigheden en bevindingen waarop het berust;

(ii) het rapport geeft blijk van een geschikte methode van onderzoek om de voorgelegde vraagstelling te beantwoorden;

(iii) in het rapport wordt op inzichtelijke en consistente wijze uiteengezet op welke

gronden de conclusies van het rapport steunen;

(iv) het rapport vermeldt de bronnen waarop het berust, waaronder begrepen de gebruikte literatuur en de geconsulteerde personen; en

( v) de rapporteur blijft binnen de grenzen van haar deskundigheid.

3.9.9.

Het hof zal bepalen dat de advocaten van partijen de bijzondere curator van adres-, email- en/of telefoongegevens zullen voorzien (ook van de beide kinderen), zodat zo spoedig als mogelijk afspraken kunnen worden gemaakt.

3.9.10.

Het hof wijst partijen erop dat zij de verplichting hebben aan de door de bijzondere curator in het kader van de aan haar verstrekte opdracht te geven instructies gevolg te geven en de bijzondere curator in staat te stellen in contact met de kinderen te treden. Slechts op verzoek van de bijzondere curator mogen de ouders zelf stukken aan de bijzondere curator doen toekomen.

3.9.11.

Het hof zal de bijzondere curator verzoeken om het verslag vóór 16 september 2021 aan het hof te doen toekomen en partijen en de raad zullen in de gelegenheid worden gesteld om binnen twee weken na toezending van dit verslag door de griffier schriftelijk hun reactie op het verslag te geven en het gewenste verdere verloop van de procedure kenbaar te maken.

3.9.12.

De bijzondere curator zal optreden voor twee kinderen. Het hof is – met het oog op de toepassing van de vergoedingsregeling inzake rechtsbijstand- en toevoegcriteria – van oordeel dat er sprake is, althans hoogstwaarschijnlijk zal zijn, van per kind uiteenlopende belangen.

3.9.13.

In afwachting van het rapport zal het hof iedere verdere beslissing aanhouden tot pro forma 16 september 2021.


Ga terug