Antwoord AKJ op brief van 2006 (zie 2006 nummer 2)

Van: Ineke Glissenaar [mailto:I.Glissenaar@akj.nl]
Verzonden: dinsdag 22 mei 2007 13:36
Aan: t.p.barendse@worldonline.nl
Onderwerp: [SPAM] inzake verzoek aan AKJ
Urgentie: Hoog

Beste mevrouw Barendse,

Allereerst mijn excuses voor het nog niet beantwoorden van uw vragen die u mij per brief heeft gesteld. Zoals u wellicht heeft begrepen ben ik sinds 1 april 2006 eindverantwoordelijk binnen het AKJ. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan om de groei (in kwantiteit en kwaliteit) binnen het AKJ in goede banen te leiden, alsmede het AKJ klaar te maken voor certificering.

Dit is een grote klus, mede omdat het AKJ door meerdere partijen wordt gevraagd het vertrouwenspersoon werk uit te voeren. Bovenstaande is geen excuus voor het niet beantwoorden. Dit had ik minimaal moeten doen om u uitleg te geven waarom ik nog niet inhoudelijk op uw vragen in kan gaan.

In het kader van de professionalisering wordt gewerkt aan het dossiers- en privacyregeling. Binnen het AKJ staat dit voor 2007 op het programma. Op dit moment wordt daar op de volgende manier mee omgegaan, met de aantekening dat specifieker beleid (binnen het kader van de Wet op de jeugdzorg en beheer privacygevoelige gevoelige gegevens) dit jaar nader uitgewerkt worden:

1 periode bewaring dossiers: 10 jaar (waarbij nu wordt uitgezocht of het ook minder jaar kan zijn. De deskundigen zijn het daarover namelijk niet eens);

2 toegang dossiers: medewerkers AKJ. De stukken die voor de clienten van belang zijn worden door henzelf ingediend en de klachtbrieven die mogelijk verstuurd worden door henzelf ondertekend en dus in bezit van client.

3 volwassen en/of jongeren (leeftijd?) kunnen verzoeken om aanvulling en dergelijke: iedere client krijgt een eigen dossier. Niets wat de client er
niet in wilt hebben, wordt er in gedaan. We staan naast de client en nemen niet over. Jongeren/kinderen kunnen zich laten vertegenwoordigen in deze en kunnen met een ander ook aangeven wat wel en niet.

De laatste twee vragen, namelijk procedure vernietiging en dossier en privacyregeling kenbaar maken, dienen intern nog feitelijk geregeld te
worden. Op dit moment bouwen we aan een nieuwe website waarop een aantal zaken als deze komen te staan. In de praktijk regelen de VP-en samen met de teammanagers verzoeken tot deze. Eind van dit jaar dient het reglement binnen het AKJ duidelijk te zijn en zal gecommuniceerd worden met clienten.

In de hoop u vooralsnog voldoende antwoord gegeven te hebben, verblijft

Met het verzoek eens samen van gedachten over dergelijke zaken te wisselen,

Met vriendelijke groet,
Ineke Glissenaar