4 oktober 2019 aan het Ministerie van VWS

Geplaatst op [PUBL_DATE]
2018 >>

Aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Parnassusplein 5
2511 VX Den Haag

Haarlem, 4 oktober 2019

Geachte Dames en Heren,

Stichting Kinderen-Ouders-Grootouders is een landelijke stichting door en voor (groot)ouders van een onder toezicht gesteld, uit huis geplaatst of weggelopen kind. Wij informeren en adviseren ouders die te maken hebben of krijgen met jeugdzorg. KOG is sinds de oprichting in 1990 ononderbroken actief geweest.

Op dit moment kunnen wij op twee punten niet adviseren:
de status van het Handelingsprotocol 2019 van Veilig Thuis, en de bevoegdheden van VT.

1) Wij lezen in de colofon van het Handelingsprotocol 2019 dat het een document is van de directeuren van Veilig Thuis waarin zij een gezamenlijke werkwijze uiteenzetten. Het is niet duidelijk of elk artikel gebaseerd is op de wet. Hoe zit dat?

2) In artikel 2 staat dat medewerkers van VT geen toestemming aan ouders hoeven vragen om hun kinderen op school te horen. VT hoeft alleen de ouders te informeren. Klopt dit en op welk wetsartikel is dit gebaseerd? 

3) Artikel 10.6.4 van het Handelingsprotocol, het inzetten van een vervolgtraject, doet vragen rijzen m.b.t. de bevoegdheden van VT:
"Na het vaststellen van veiligheidsvoorwaarden draagt Veilig Thuis zorg voor het inzetten van een vervolgtraject gericht op directe en stabiele veiligheid en herstel van door de directbetrokkenen opgelopen schade. Veilig Thuis maakt daarbij - afhankelijk van wat nodig is - gebruik van mogelijkheden voor hulp en ondersteuning alsmede de mogelijkheden van straf-, bestuurs-, en civielrechtelijke maatregelen." Wat wordt hier bedoeld?

Wij hopen op een spoedig antwoord op alle vragen.

Hoogachtend,

(T.P. Barendse-Cornelissen, secretaris)

In kopie aan de leden van de Commissie voor VWS van de Tweede Kamer


Ga terug