30-07-2021

Perspectiefbesluit bij uhp; zie ook KOG aan Inspectie in Correspondentie 2022: na bijna 1 jaar, 2 schriftelijke herinneringen en 2 telefoongesprekken min of meer beantwoord.

Op 28 juli 2021 belde Nico Mul KOG met het onderstaande. Het was totaal nieuw voor ons. En dat is niet zo gek, want ouders krijgen hierover niets te horen.
Het is verschrikkelijk, vergelijkbaar met “Kinderen uit huis geplaatst om bedrijfseconomische redenen.”
(Kinderen gesloten geplaatst om bedrijfseconomische redenen, aldus de Inspectie in Signalement van de Inspectie Jeugdzorg over gesloten jeugdhulp
Augustus 2015

Googelt u   www.inspectiejeugdzorg.nl, daarin Nieuws (5 oktober) en vervolgens het pdf-bestand onderaan. Alleen daarin komen de bedrijfseconomische redenen voor.)

Maar nu dus het schokkende nieuws van Nico Mul, over het perspectief besluit dat te vinden is op  deze pagina .

Hieronder de begeleidende tekst over dit perspectief besluit van Nico Mul.

 

Het perspectiefbesluit in de jeugdbescherming

Realiseer een rechtspositieregeling voor ouder(s) en kind en toets het ingrijpende perspectiefbesluit altijd bij de kinderrechter. Dat is de kernboodschap van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in het advies over het perspectiefbesluit in de jeugdbescherming.

Wat is een perspectiefbesluit?

Als een kind ernstig wordt bedreigd in zijn ontwikkeling, kan de kinderrechter de maatregel van ondertoezichtstelling in combinatie met een uithuisplaatsing uitspreken. In dat geval coördineert de jeugdbeschermer van een Gecertificeerde Instelling (GI) de noodzakelijke hulp en steun voor het gezin met als doel de ontwikkelingsbedreiging op te heffen.

Na verloop van tijd neemt de GI een besluit over de vraag of het kind weer thuis kan gaan wonen bij zijn ouder(s), of (blijvend) ergens anders zal opgroeien. Dit besluit heet het perspectiefbesluit.

Wat zijn de gevolgen van het perspectiefbesluit?

Als het perspectief volgens de GI niet meer bij de ouder(s) ligt, heeft dit grote gevolgen voor de ouders en het kind. Zij zullen elkaar minder vaak zien. In de praktijk vermindert de omgang tussen ouders en kind na het perspectiefbesluit. De hulpverlening aan ouders en kind verandert ook. De hulpverlening aan ouders zal zich niet meer richten op de thuisplaatsing, maar op het invullen van de rol van ouder op afstand.

De hulpverlening aan het kind is gericht op een toekomst ergens anders dan bij ouders, bijvoorbeeld in een pleeggezin. Ouder(s) en kind kunnen niets doen tegen dit perspectiefbesluit. Er is geen mogelijkheid om het perspectiefbesluit (bij de rechter) ter discussie te stellen.

In het advies signaleert de RSJ enkele knelpunten met betrekking tot het perspectiefbesluit, wat zijn deze knelpunten precies?

De RSJ signaleert drie knelpunten bij het perspectiefbesluit:

  1. Ouders en kind hebben geen mogelijkheid om het perspectiefbesluit door de kinderrechter te laten toetsen, bijvoorbeeld wanneer zij het niet eens zijn met het genomen perspectiefbesluit. Het perspectiefbesluit wordt pas besproken bij de kinderrechter op een zitting over de (verlenging van de) ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing. Het kan (soms) maanden duren voordat deze zitting plaatsvindt. Intussen heeft het perspectiefbesluit tot ingrijpende wijzigingen (in de hulpverlening) geleid.
  2. Ouders en kind worden soms wel, maar soms ook onvoldoende betrokken en gehoord bij de besluitvorming rondom het perspectiefbesluit. Ouders en kind lijken ook onvoldoende op de hoogte van het perspectiefbesluit en de gevolgen van dit besluit.
  3. Als het perspectief volgens de GI niet meer bij de ouders ligt, verandert de hulpverlening zodanig dat de hulp en steun aan de ouders en het kind niet meer gericht is op ‘terug naar huis’. Dit is in strijd met het doel van de maatregelen van de ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing.

Waarom is een rechtspositieregeling zo belangrijk?

Het perspectiefbesluit heeft grote gevolgen voor het privéleven en familie- en gezinsleven van de ouders en het kind. De RSJ is van mening dat ouders en het kind betrokken en gehoord moeten worden bij de besluitvorming rondom het perspectiefbesluit. Een dergelijk ingrijpend perspectiefbesluit moet altijd getoetst worden door de kinderrechter.

Wat denkt de RSJ dat moet veranderen aan de huidige situatie?

Om de rechtspositie van ouders en kinderen en de rechterlijke toetsing te realiseren adviseert de RSJ het perspectiefbesluit wettelijk vast te leggen. Meer specifiek adviseert de RSJ dat het besluit (dat inhoudt dat terugkeer naar huis niet meer mogelijk is) binnen drie maanden wordt getoetst bij de kinderrechter. Dan kan ook geregeld worden wie het besluit neemt, hoe het wordt gemotiveerd en op welke wijze ouders en kind hierbij betrokken worden.

Zie ook

Adviezen

 

02-08-2021

Cees van Leuven over uithuisplaatsingen van kinderen

Stelselmatige fouten in rapportages

03-03-2022

VN-kinderrechtencomite niet tevreden over Nederland

VN: Leef kinderrechtenverdrag beter na

Bron: Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Nederland moet op uiteenlopende terreinen meer doen om het VN-Kinderrechtenverdrag na te leven. Dat stelt het VN-Kinderrechtencomité in zijn vijfjaarlijkse beoordeling van de situatie in Nederland. 
Lees meer

10-06-2023

rechten van jongeren in jeugdzorg

Jeugdstem startte daarom de campagne ‘Ken je rechten’,

11-12-2021

Het Nederlands Jeugd Instituut meldt op 9 december 2021 18 moties over jeugdzorg

18 moties over jeugdzorg
 

Sinds 1-1-15 liggen er met deze moties erbij 143 moties op uitvoering te wachten.

Van die zijn aangenomen bij de jeugdwet 49 stuks totaal moeten er nog 33 worden uitgevoerd.

Motie voor onafhankelijk onderzoek naar uithuisplaatsingen i.v.m. toeslagen   www.openkamer.org/stemming/kamerstuk/35927/79/
De voltallige Kamer schaarde zich achter een motie van Pieter Omtzigt om hier ONAFHANKELIJK onderzoek naar te laten doen en een MELDPUNT op te zetten.
Het CBS meldde dat meer dan 1100 kinderen zijn weggehaald uit gezinnen die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire.

18-09-2021

Fouten in rapporten nauwelijks te corrigeren, maar ...

Herstel: de jeugdzorg is een van de grote wanprestaties van de kabinetten-Rutte, sinds in 2015 de gemeenten ermee werden belast. Ik baseer me nu op een  ...

19-07-2021

Psychiater Arne Popma: 'Jeugdzorg heeft deskundig behandelaar aan de poort nodig'

 ‘Wie weet er nou het beste wie jeugdzorg nodig heeft? Een beleidsambtenaar of kinder- en jeugdpsychiater die daar tien jaar voor heeft gestudeerd?’ Vanaf donderdag praten ook zij mee over de hervormingsagenda jeugdzorg.
KOG weet wel dat het geen garentie geeft, maar dan is er tenminste een kans dat er aan het begin niet een verkeerde "diagnose" wordt gesteld.

25-06-2021

Verdwenen rapport. Waar kennen we dat toch van?

De gescheiden vader, de top van Justitie en het verdwenen rapport - NRC

https://www.stichtingkog.info/media/20210627_Groene_amsterdammer.pdf   artikel van Marieke Sjerps

Kritisch rapport over fouten in jeugdzorg stilgehouden - NRC

Corrie na de jeugdzorg: 'Het was voor mij het einde van de wereld'

Omroep Gelderland

Zie ook: ons dossier over geweld en misbruik in de jeugdzorg. Van Lammeren had vaker bij nonnen gewoond, maar Velp sloeg volgens haar alles.

Met Jasper ging het mis in de jeugdzorg: 'Ze hielden mij als dier'

Omroep Gelderland

Een verleden waaraan hij liever niet te vaak terugdenkt. Zo traumatisch waren de ervaringen van de nu 57-jarige Jasper Heijting in de jeugdzorg.

17-05-2021

Burgerpanels met vergaande bevoegdheden

Burgerpanels met vergaande bevoegdheden
Erik Heijdelberg, bestuurder in o.a. de jeugdbescherming, schrijft: “Om dat vertrouwen terug te winnen zullen er tussen overheid en burger praktijken moeten ontstaan, waarvan de burger zich mede-eigenaar voelt. … Denk aan initiatieven als …, burgerpanels met vergaande bevoegdheden in de jeugdzorg, …:” (Trouw 15 mei). Precies: een burgerpanel moet ook van mening zijn dat een kind uit huis geplaatst moet worden voordat het verzoekschrift machtiging uithuisplaatsing naar de rechter mag.
Truus Barendse, Haarlem

11-05-2021

Meer samenwerking onderzoeken Veilig Thuis en Raad voor de Kinderbescherming Nationale Onderwijsgids

In circa 15 procent van het totaal aantal onderzoeken dat de RvdK uitvoert is VT de melder. VT en de RvdK kunnen daardoor in eenzelfde periode betrokken zijn bij hetzelfde kind en zijn gezin. Hierdoor lijkt het mogelijk dat de organisaties activiteiten in hun onderzoek uitvoeren die ‘onnodig’ dubbel zijn. De onderzoeken van VT en van de RvdK worden echter vanuit een andere wettelijke bevoegdheid en met een ander doel uitgevoerd.

Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Significant blijkt dat er overlap kan zijn bij drie verschillende aspecten in de  onderzoeken van VT en van de RvdK: bij het betrekken van ouders en kinderen, bij het betrekken van informanten, en bij het overdrachtsmoment tussen VT en RvdK.

26-10-2020

Signaleringsfunctie scholen

Signaleringsfunctie scholen

14-01-2020

KOG-folder: Wat mag of moet de school?

U kunt de schoolfolder uitprinten. 

Sinds 1 januari 2015 mogen gezinsvoogden meer dan daarvoor, maar niet alles!

Per 1 januari 2015 heeft de gezinsvoogd wel recht schoolinformatie op te vragen. Recht hebben om informatie te vragen is niet hetzelfde als recht hebben om alle informatie te krijgen. De gezinsvoogd heeft nu recht op informatie van school over kind EN OUDERS voor zover nodig voor de uitvoering van de ots.

13-01-2020

Roken is huiselijk geweld

Trouw 12 oktober 2019: Meer orde in Thailand: thuis niet roken.
Gaat Thailand ons voor in toekomstig rookbeleid van o.a. Haarlem? Het heeft er alle schijn van: eind oktober 2020 heeft een ambulance-medewerker die in een huis kwam en daar een asbak met peuken zag een melding gedaan bij VT.

13-01-2020

Belangrijk voor Getting It Rigt For Every Child, uitspraak Rechtbank Den Haag

29 januari 2020!

Op 29 oktober jl. vond in de Rechtbank Den Haag de zitting plaats in onze bodemprocedure tegen het Systeem Risico Indicatie. De rechtbank heeft laten weten op 29 januari 2020 met een vonnis te komen,wat op die dag mondeling zal worden uitgesproken in de rechtbank. Pers en publiek zijn hierbij welkom. In afwachting van onze uitgebreide terugblik op de zitting, kunt u op onze site de pleitnota downloaden die onze advocaten Anton Ekker en Douwe Linders hebben ingebracht

02-02-2023

Rapport Defence for children

Januari: Rapport 'Terug naar Huis'