Schriftelijke aanwijzing

Jurisprudentie i.v.m. ondertoezichtstelling >>

De GI heeft op 19 maart 2020 een schriftelijke aanwijzing gegeven betreffende de verzorging en opvoeding van [voornaam minderjarige] . Hierin is het volgende opgenomen:

  1. Het is van belang dat de jeugdbeschermer ten minste één keer bij de moeder op huisbezoek komt. In verband met de huidige ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus dient hier gehoor aan gegeven te worden indien weer mogelijk.

  2. Het is van belang dat de jeugdbeschermer ten minste één keer in gesprek gaat met [voornaam minderjarige] (dit kan plaatsvinden op het kantoor van JBRR of op de school van [voornaam minderjarige] ). In verband met de huidige ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus dient hier gehoor aan gegeven te worden indien weer mogelijk.

  3. De moeder voorziet de vader van informatie over de ontwikkeling van [voornaam minderjarige] . Onderstaande afspraken zijn hierbij geldend:

- Elke drie maanden (ingaand vanaf april 2020) stuurt de moeder een mail aan de vader met JBRR in de cc.

- De moeder stuurt elke eerste week van het nieuwe kwartaal de vader een mail. JBRR wordt in de cc. meegenomen.

- De moeder stuurt een recente foto van [voornaam minderjarige] mee.

- De moeder geeft een korte maar volledige beschrijving van hoe het met [voornaam minderjarige] gaat (ook op het gebied van school).

De verzoeken

Zaaknummer C/10/593652:
De GI heeft bekrachtiging van de schriftelijke aanwijzing van 19 maart 2020 verzocht.

Tevens wordt verzocht een dwangsom op te leggen ter hoogte van een door de kinderrechter te bepalen bedrag voor iedere keer dat de aanwijzing niet wordt nagekomen.

Zaaknummer C/10/594286:

De moeder verzoekt de schriftelijke aanwijzing van 19 maart 2020 geheel vervallen te verklaren.

De standpunten

De GI heeft haar verzoek ter zitting gehandhaafd en als volgt toegelicht. De afgelopen tijd heeft de moeder haar medewerking verleend aan de punten genoemd in de schriftelijke aanwijzing. De samenwerking tussen de jeugdbeschermer en de moeder verloopt goed. Op basis van de schriftelijke aanwijzing heeft er inmiddels een huisbezoek en een gesprek met [voornaam minderjarige] plaatsgevonden. Zonder de schriftelijk aanwijzing was dit niet gelukt. De GI handhaaft dan ook haar verzoek, zodat wanneer in de toekomst opnieuw een huisbezoek of gesprek met [voornaam minderjarige] nodig is, de moeder haar medewerking zal verlenen.

De moeder heeft haar verzoek eveneens ter zitting gehandhaafd en, deels bij monde van haar advocaat, als volgt toegelicht. De moeder heeft de afgelopen tijd haar volledige medewerking verleend en zal dit blijven doen. Zij zal tevens haar informatieplicht jegens de vader blijven nakomen, ook zonder de druk van de schriftelijke aanwijzing. Deze druk is ook niet in het belang van [voornaam minderjarige] . De moeder begrijpt het belang van de informatieplicht. Het opleggen van een dwangsom zal er enkel toe leiden dat de moeder verder in de financiële problemen raakt.

De vader is het eens met het verzoek van de GI. De vader wil graag informatie over [voornaam minderjarige] ontvangen. De vader hoopt zijn gezag weer te kunnen uitoefenen. Het is voor de vader heel moeilijk dat [voornaam minderjarige] hem niet wil zien.

De beoordeling

Ter zitting hebben partijen overeenstemming bereikt, in die zin dat een beslissing op de onderhavige verzoeken met een periode voor drie maanden zal worden aangehouden, zodat de moeder in de tussentijd kan (blijven) aantonen dat zij haar volledige medewerking zal verlenen aan de GI. Dat wil zeggen dat zij aan haar informatieplicht jegens de vader zal blijven voldoen en dat een huisbezoek en een gesprek met [voornaam minderjarige] mogelijk moeten zijn als de jeugdbeschermer dat wenselijk acht. De komende drie maanden zal moeten blijken of het vertrouwen van de GI in de moeder daardoor groeit.

De kinderrechter verzoekt de GI en mr. Verschoor om uiterlijk twee weken voor de hierna te noemen pro forma datum mede te delen of hun respectievelijke verzoeken al dan niet worden gehandhaafd en indien dat voor wat betreft de GI het geval is daarbij een rapportage te doen toekomen met daarin de dan actuele stand van zaken.


Ga terug