Jeugdzorg en kinderopvang bundelen krachten

Alert4you: samenwerking tussen kinderopvang en jeugdzorg

Het landelijke project Alert4you is een initiatief van het Kinderopvangfonds voor samenwerking tussen kinderopvang en jeugdzorg. Het gaat er bij dit project om dat eventuele problemen bij jonge kinderen zo vroeg mogelijk gesignaleerd worden. De kinderen worden begeleid in hun eigen omgeving, in nauwe samenwerking met de ouders, zonder dat er andere instellingen bij betrokken hoeven te worden.

Coaching on the job

Alert4you heeft in 2009 en 2010 verschillende vormen van de samenwerking tussen kinderopvang, jeugdzorg en ouders onderzocht. Het bleek dat 'Coaching on the job' het meest succesvol en effectief was. Bij 'Coaching on the job' begeleiden medewerkers uit de jeugdzorg de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Doordat beiden groepsleider zijn wordt gemakkelijker wederzijds vertrouwen en begrip gewekt. De coach moet wel op een gelijkwaardig niveau samenwerken met de pedagogisch medewerkers.

Vroegsignalering

Een duidelijk stappenplan voor vroegsignalering is ook heel belangrijk, evenals aandacht voor de momenten waarop de ouders erbij worden betrokken.

Alert4you wordt vanaf najaar 2011 uitgebreid naar de naschoolse opvang. Kijk voor meer informatie op de website van Alert4U .

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Geplaatst op: 23-08-2011

 

 
Jeugdzorg en kinderopvang bundelen krachten ...
door Redactie
De branches kinderopvang en Jeugdzorg van de MOgroep hebben een overeenkomst getekend om met elkaar de opvoedexpertise in de kinderopvang te versterken. Doel is signalen bij kinderen vroeg te herkennen op het kinderdagverblijf en in ...
Gezondheidszorgportaal.nl - http://portaal.verplegingenverzorging.nl/