Stichting KOG
U bekijkt nu de pagina: Nuttig om te weten
<< vorige pagina   
print pagina
 

Eigen kracht bijeenkomst om plan van aanpak te maken

Nuttig om te weten >>
 

Nieuwsflits vrijdag 4 juni 2021


 


Een planbijeenkomst met kinderen

“Ze hebben al genoeg meegemaakt, hier willen we ze niet bij hebben. Dan worden ze weer geconfronteerd met alle ellende.” Dat hoorde een Eigen Kracht-coördinator de afgelopen weken steeds in een grote familie die met elkaar een plan gaat maken voor twee kinderen van 11 en 13 jaar oud. Hun ouders gaan scheiden na een aantal jaren met veel ruzie en waarin ook sprake was van geweld. “Zou het niet prettig zijn voor de kinderen als ze zien en horen dat zoveel mensen bij elkaar komen om na te denken over hun toekomst?” was het antwoord van de Eigen Kracht-coördinator op de reactie van de familieleden.   
  
Ruzie opzij  
Het antwoord zette de mensen aan het denken. Maar het belangrijkste argument voor de meeste familieleden om de kinderen er toch bij te laten zijn, kwam van een tante: “Hun vader en moeder zijn akkoord met het samen maken van een plan. Voor de kinderen is het fijn als ze meemaken dat hun ouders hun ruzie opzij kunnen zetten als het over hen gaat.” De kinderen zelf hebben ook een stem. Daarom praat de Eigen Kracht-coördinator met hen over wat zij belangrijk vinden en of ze erbij willen zijn: “De jongste wil liever niet, zij vindt het te spannend. De oudste wil juist heel graag. Hij heeft zijn neef van 18 gevraagd om hem te steunen. Die zit naast hem, helpt hem om iets te zeggen als hij dat zelf lastig vindt en gaat met hem naar buiten als hij er even uit wil.” 
 
Niet de spanning 
Nu de familieleden de aanwezigheid van de kinderen toch een goed idee vinden, moeten ze eraan wennen dat het meisje er zelf niet bij wil zijn. “Het is best jammer dat zij nu niet ervaart dat er zoveel mensen voor haar broer en haar komen,” zei de tante. Met de Eigen Kracht-coördinator bedenkt ze iets om haar toch meer te betrekken. De coördinator: “Zij gaat de middag van de planbijeenkomst naar een vriendin. We hebben afgesproken met de ouders dat ze gebeld worden tegen het einde van de bijeenkomst. Dan komen ze haar brengen en wordt het plan gepresenteerd waar zij bij is. Zo heeft ze niet de spanning van de bijeenkomst, maar kan ze toch alle mensen zien en het resultaat.” 


Werkwijze planbijeenkomsten en trainingen i.v.m. coronavirus

Eigen Kracht-conferenties kunnen net als altijd worden aangevraagd. Ook nu zijn er personen of gezinnen die een plan nodig hebben en voor wie verbinding met het netwerk van groot belang is. Planbijeenkomsten worden online georganiseerd of vinden fysiek plaats met inachtneming van de maatregelen. We gaan steeds uit van maatwerk in overleg met alle betrokkenen. 

Het team van de Eigen Kracht Centrale heeft met elkaar afspraken gemaakt over hoe we in deze tijd van fysieke afstand families kunnen helpen om tot oplossingen te komen, binnen de maatregelen die er zijn.

Een deel van onze trainingen (SKJ-gecertificeerd) is geschikt gemaakt als online training en wordt aangepast georganiseerd. Hier vindt u informatie over de trainingen. 

Voor vragen of aanvragen kunt u bellen met 085 - 049 85 64.
 


Een sterk verhaal op vrijdag

Voor mij is vrijdag altijd een dag om even stil te staan bij de verhalen uit de dagelijkse praktijk van mijn collega's en mij. Bijzondere verhalen, omdat uitzichtloze situaties soms 180 graden draaien. Sterke verhalen, omdat ze de kracht tonen van mensen die hun vragen durven delen met de mensen om hen heen en zo met vereende kracht tot oplossingen komen. Ze zijn het delen waard.

Ik wens u en de uwen een goede gezondheid en veel verbinding.

Hedda van Lieshout
 

Deel met vrienden

Deel met vrienden

Tweet naar volgers

Tweet naar volgers

Stuur naar contacten

Stuur naar contacten


Ga terug