Brief aan de Inspectie d.d. 26-02; antwoord d.d.20-03 dat kennelijk in haast is geschreven (hierboven)

                                                                                                                                              Datum: 26 februari 2020

Aan: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Geachte Inspectie,

Onze ouderorganisatie Stichting Kinderen Ouders Grootouders (KOG) informeert en ondersteunt ouders die te maken hebben met jeugdzorg. Wij hebben veel contact met ouders waar Veilig Thuis (VT) een onderzoek doet. Wij komen het volgende probleem tegen en vragen hier uw aandacht voor:

Sinds 1 januari 2019 hoort VT, als deel van het onderzoek, kinderen vanaf vier jaar. Deze kinderen worden op school uit de klas gehaald en worden door medewerkers bevraagd over hun ouders en de situatie thuis. Soms meldt VT het vooraf aan de ouders, soms is het gesprek al geweest voordat de ouders hier van op de hoogte zijn. VT zegt dat zij dit mogen en verwijzen dan naar hun handelingsprotocol.

Ouders zijn het hier niet mee eens. Het wettelijke ouderlijk gezag behoort zwaarder te wegen dan de VT werkwijze beschreven in het handelingsprotocol. Bovendien zijn er nog meer bezwaren:

- De medewerkers hebben niet meer dan een korte training gevolgd voor deze gesprekken. Dr Marga Akkerman zegt hierover in ‘Kind bij scheiding nog steeds niet goed af’: “Om te weten wat een kind echt denkt en vindt, moet de volwassene eerst een vertrouwensrelatie met het kind kunnen opbouwen. Deze vaardigheid is het terrein van psychologen en (ortho)pedagogen gespecialiseerd in de kinder- en jeugdpsychotherapie. ... Aan de Jeugdzorg kan dat niet overgelaten worden. De Jeugdhulpverlener en de Jeugdbeschermer worden door de overheid onterecht gezien als de deskundigen in de Jeugdzorg. Voor een betrouwbaar gesprek met een kind hebben zij de vereiste attitude en technieken niet geleerd. ...en zijn dus niet deskundig op dit gebied.”
Kinderen vertellen de ouders soms dat ze maar gezegd hebben wat VT wil horen, om er snel vanaf te zijn. De resultaten zijn dus niet betrouwbaar.

- Kinderen willen niet uitgehoord worden over thuis. Sommige kinderen raken overstuur.

- VT attendeert kinderen (en ouders) niet op de mogelijkheid om een vertrouwenspersoon bij het gesprek te laten zitten, zoals vermeld in de algemene regels van het handelingsprotocol. Daar staat zelfs bij dat het ook een familielid mag zijn.

Tegenwoordig wordt er veelvuldig bij VT gemeld. Elk politiecontact met ouders, veel burenruzies en veel conflicten van ouders met school leveren een VT melding op. In die gezinnen is vaak niets alarmerends aan de hand.

Het is onze overtuiging dat Veilig Thuis met het horen van kinderen zonder toestemming van ouders moet stoppen. Wij vragen u om een einde aan deze handelwijze te maken.

Wij horen graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Alice Jansen-van der Wal,                                                                                                                               

Voorzitter Stichting KOG