Stichting KOG
U bekijkt nu de pagina: Nuttig om te weten
<< vorige pagina   
print pagina
 

Veilig Thuis gesprekken niet aan de wetenschappelijke maat

Nuttig om te weten >>

Veilig Thuis interviews niet aan de wetenschappelijke maat Altijd interessant om onderzoek van Henry Otgar en collega's van de Universiteit Maastricht te lezen. In deze bijdrage hebben ze onderzocht hoe goed medewerkers van Veilig Thuis (VT) op de hoogte zijn van cruciale kennis over recente wetenschappelijke inzichten van het geheugen van kinderen en van valide methodes om kinderen te interviewen over mogelijke misbruik situaties.
158 deskundigen werkzaam bij VT vulden ter zake een online vragenlijst in. Natuurlijk zijn er methodologsiche issues maar de uitkomsten stemmen tot nadenken Het hoogste percentage foutieve overtuigingen, dat wil zeggen overtuigingen die in strijd zijn met het huidige geheugenonderzoek, werd waargenomen voor uitspraken over onderdrukte en herstelde herinneringen.

Ook voor de meest genoemde interviewmethoden was weinig tot geen empirische steun. Zoals bijvoorbeeld niet voor de vaak gebruikte '3 huizen methode' en ook niet voor het gebruik van menselijke figuurtekeningen, anatomisch correcte poppen en Duplo-poppen. 21% van de professionals gebruikte zelfs geen gestandaardiseerde methode. 


Ga terug