U bekijkt nu de pagina: Nuttig om te weten

Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire

Nuttig om te weten >>

“Uit uw bericht maak ik op dat u zich heeft aangemeld bij het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire… . …. Ik hoop dat u hier de steun en hulp krijgt die u zoekt. U vraagt mij naar de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het Ondersteuningsteam. Daarover kan ik het volgende toelichten.

Het Ondersteuningsteam krijgt subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij voeren hun eigen werkwijze uit en verantwoorden zich alleen over de subsidie. Het Ondersteuningsteam is géén onderdeel van de jeugdbeschermingsketen of van een ministerie. De subsidieverlening loopt – om praktische redenen – via de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). De ministeries en de VNG mengen zich niet in de werkwijze of de uitkomsten. Het Ondersteuningsteam stelt nadrukkelijk de vragen en wensen van de gedupeerde ouder (of het gedupeerde kind) voorop. De invulling van de ondersteuning, het tempo en de uitkomsten zijn afhankelijk van de situatie. Er wordt dus maatwerk geleverd. Het Ondersteuningsteam staat altijd náást de ouder. De procesbegeleider is er voor u. Ten opzichte van de uithuisplaatsing is de procesbegeleider neutraal. Het Ondersteuningsteam zoekt samenwerking met alle partijen die betrokken zijn of een bijdrage kunnen leveren. Die samenwerking is nodig om uw situatie te kunnen verbeteren.”

Trouw van 9 augustus 2002 heeft artikel Eerste twee kinderen toeslagenouders weer thuis. Citaten:
Maar, waarschuwt projectleider Judith Peeters, het terugplaatsen van kinderen bij hun oudeers is niet het enige doel van het team.
Het feit dat er nu twee kinderen terug bij hun ouders zijn, wil echter niet zeggen dat er nu veel meer kinderen zullen volgen.
Het Ondersteiningsteam heeft dertig persoonlijk begeleiders door heel Nederland, die de ouders emotioneel kunnen bijstaan. Het belang van de ouders komt niet altijd overeen met dat van de kinderen, stelt Peeters.

Waren die twee die niet meer in de pleegzorg zitten soms 18 geworden?!