Stichting KOG
U bekijkt nu de pagina: Actualiteit
<< vorige pagina   
print pagina
 

Niet zomaar toevoeging, is de wens van minister Dekker

Actualiteit >>

In het systeem zoals Dekker dat nu voorstelt, moeten ‘poortwachters’ bepalen of mensen recht hebben op een advocaat, maar Hüsen vraagt zich af of die dat net zo goed kunnen als specialistische advocaten. „De minister geeft kostenbeheersing als een van de redenen voor zijn plannen, dus de kans is groot dat die poortwachters jongere mensen zullen zijn met minder ervaring en minder tijd.”

Ook Karin van Lotringen denkt er zo over. „Wij zijn bang dat er sneller tegen mensen gezegd wordt: dit heeft geen zin, u krijgt geen advocaat.” Dat had ook het lot van haar cliënt Michel Bloem kunnen zijn.

En dat van Lara Sips. Haar advocaat Reinier Feiner vreest dat mensen zoals zij in het nieuwe systeem zullen „worden weggehouden bij een advocaat”. „De poortwachter is in zo’n geval het wijkteam, dat eerst zal kijken of de cliënt er met Jeugdzorg kan uitkomen. Maar dat wijkteam werkt samen met Jeugdzorg, en die dubbele pet maakt het uit huis plaatsen en houden van kinderen makkelijker.” Er is in zo’n geval geen tegenmacht van een gespecialiseerde advocaat die beter kan inschatten of een zaak inderdaad kansloos is, zegt Feiner. „Het aantal rechtszaken zal afnemen en het aantal uit huis geplaatste kinderen zal toenemen.”

Het is trouwens niet zo, benadrukt Mark Hüsen, dat advocaten „lukraak procederen”. „Als een zaak volstrekt kansloos is, dan zeg ik dat. Ik ben ook een poortwachter, en ik verkoop best vaak nee.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/22/de-instanties-zeiden-haal-je-maar-niets-in-je-hoofd-a3651164


Ga terug