U bekijkt nu de pagina: Nuttig om te weten

kindercoach

Nuttig om te weten >>

Het gat dat gezinsvoogden door tijdgebrek laten vallen in de contacten met minderjarige cliĆ«nten, wordt sinds enige tijd soms opgevuld door een zogenoemde kindbehartiger. Dat werkt kennelijk aanstekelijk want inmiddels dient zich nu ook de kindercoach aan. De taak van de kindercoach wordt omschreven als het coachen van minderjarigen met leer- en gedragsproblemen en het ondersteunen van ouders die worstelen met opvoedingsvragen. De kindercoachen hebben geen bevoegdheden of juridische positie. Ook kennen  zij geen gedragscode of beroepsorganisatie. Alleen als zij zijn geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd zijn zij onderhevig aan het tuchtrecht daarvan.

Het opleidingsaanbod om kindercoach te worden is groot en zeer divers. De gemiddelde duur ervan is 10 tot 12 maanden. Een kwaliteitsgarantie is er niet. Je kunt soms aan de opleiding deelnemen zonder specifieke vooropleiding of een mavo niveau. Het onderwijs is ook nogal  eens uitsluitend schriftelijk. De bewering dat men na zo'n opleiding op hbo niveau kan functioneren lijkt ons niet in overeenstemming met de werkelijkheid. KOG is van oordeel dat het werken met en begeleiden van kinderen uitsluitend door top professionals mag plaatsvinden.