Stichting KOG
U bekijkt nu de pagina: Actualiteit
<< vorige pagina   
print pagina
 

In Ouders on Line van 16 april 2012 artikel over het Elektronisch Kind Dossier of wat de laatste naam wezen mag

Actualiteit >>

Het slot:

Drie bezwaren
Ten eerste verlies je met uniformering veel informatie. Een digitaal dossier stelt strakke eisen aan de manier van invoeren. Er is vaak weinig ruimte voor contextgevoelige informatie. Dat is het wrange van dit soort informatiesystemen: in plaats van meer informatie te vergaren over een gezin, verlies je juist veel.

Ten tweede is de kans op fouten groot. Als bestanden verkeerd worden gekoppeld, of als er fouten worden gemaakt in het invoeren, klopt de risicoscore niet. Terwijl hulpverleners zich wel door zulke scores laten leiden.

Blinde pionnen in een gevaarlijk spel
Het heeft mij altijd verbaasd dat hulpverleners zich zoveel autonomie laten afsnoepen, zonder dat daar aanwijsbaar betere zorg voor terug is gekomen. Het doel van deze systemen is preventie, maar zoals de laatste prevalentiestudie kindermishandeling laat zien, is van een afname van het aantal mishandelingsgevallen (tussen 2005 en 2010) geen sprake. Wel is er een toename van het aantal meldingen. Daar zullen ongetwijfeld veel false positives tussen zitten.

Techniek en profileren kunnen waardevolle instrumenten zijn om kinderen te helpen. Het is dan wel belangrijk dat hulpverleners weten wat die techniek en wat dat profileren precies behelzen. Als ze dat niet weten, zijn ze niet meer dan blinde pionnen in een gevaarlijk spel.

Dimitri Tokmetzis
p/a redactie@ouders.nl
 

 


Dimitri Tokmetzis is hoofdredacteur van het weblog Sargasso en sinds kort jonge vader. Lees zijn boek:

De digitale schaduw
ondertitel: Hoe het verlies van privacy en de opkomst van digitale profielen je leven beïnvloeden
door: Dimitri Tokmetzis
uitg.: Unieboek Het Spectrum
ISBN: 9789000306343


Ga terug