Stichting KOG
U bekijkt nu de pagina: Nuttig om te weten
<< vorige pagina   
print pagina
 

Bij uithuisplaatsing horen uw kinderen niet plotseling opgehaald te worden

Nuttig om te weten >>

Geef uw kind nooit mee als dat niet hoeft van de rechter, en
geef uw kind ook niet mee als u
de beslissing van de rechter nog niet op papier van de rechtbank in handen hebt
.

Wat hebt u daarmee te winnen?
Dat u uw kind rustig kunt voorbereiden op de uithuisplaatsing.


Als jeugdzorg met politie aan de deur komt?
Als u de beslissing van de rechter nog niet op rechtbankpostpapier hebt ontvangen, hoeft u uw kind niet mee te geven. Behalve als de politie u een opdracht van de Officier van Justitie kan laten zien (niet van jeugdzorg dus). Dit laatste is te vinden in de artikelen 812 en 813 van het Wetboek van Rechtsvordering.

Waarom hoeft het niet?
Omdat dit staat in artikel 430 lid 3 Rv.

Het houdt in: om te laten gebeuren wat de rechter heeft bepaald moet de beschikking eerst worden betekend. Dat betekent dat de deurwaarder bij u langs komt en u de beschikking in handen geeft. Als het hem niet lukt u aan te treffen mag hij de beschikking in uw brievenbus doen. Dat staat in artikel 430 lid 3 van het Wetboek van rechtsvordering.
Van jeugdzorg met of zonder politie hoeft u zich dus nog niets aan te trekken (behalve als zie hierboven). Volgens artikel 2 van de Gerechtsdeurwaarderwet is de gerechtsdeurwaarder de enige die de bevoegdheid heeft u te dwingen te doen wat de rechter heeft bepaald, en daarvoor kan hij de hulp van de politie inroepen. (Zover laat u het natuurlijk niet komen. Dat kan niet goed zijn voor een kind.)
Na betekening van de beschikking en een bevel door de deurwaarder kan, als u niet meewerkt, de deurwaarder u dwingen tot uitvoering van de beschikking. Het is de deurwaarder die bij het ophalen van kinderen voor een uithuisplaatsing om assistentie van de politie moet vragen. De deurwaarder moet proces-verbaal opmaken van de tenuitvoerlegging. Omdat het gaat om politie in verband met kinderen moet ingevolge art 813 Rv ook de officier van justitie toestemming geven voor de politieassistentie.
Het is volkomen strijdig met de waarborgen en de rechtsbescherming van de vrijheid van de burger dat politie direct, zonder de interventie van de deurwaarder, aan Jeugdzorg assistentie verleent om kinderen weg te halen uit hun ouderlijke omgeving en zonder dat er proces-verbaal wordt opgemaakt.


Ga terug