Stichting KOG
U bekijkt nu de pagina: Actualiteit
<< vorige pagina   
print pagina
 

8 november 2017 niet geplaatst door Trouw: Houd wijkteam buiten de deur

Actualiteit >>Jeugdzorg kan het niet alleen
Trouw van 8 november 2017 bevat een Commentaar met de titel ‘Jeugdzorg kan het niet alleen’. De aanleiding tot het stuk is de constatering dat de afgelopen drie jaar ruim 10% meer jongeren gesloten geplaatst zijn, dus sinds niet meer de provincies maar de gemeenten verantwoordelijk zijn en er flink bezuinigd is.
Het commentaar ziet de eerste stap naar verbetering in het tijdig herkennen van multi-problem gezinnen. Ikzelf zie dat de wijkteams niet toegerust zijn voor hun taak, en zich (daardoor?) te veel bemoeien met gezinnen die helemaal niet ‘multiproblem’ zijn en voornamelijk gehinderd worden door de teams. Voorbeelden die ik de laatste paar weken heb gezien:
-  ouders middenin scheidingsprocedure, kind van 17 (!) door team elders ondergebracht; alleen al aan pleegvergoeding 653 euro per maand gemeentegeld in de sloot.
-  gescheiden ouders op zoek naar manier om hun communicatie te verbeteren na afwijzen van door wijkteam aangedragen trajecten, krijgen te horen dat het wijkteam niet de gevraagde hulp bij het ouderschapsplan zal geven, en dat er misschien vanwege traag tempo OnderToezichtStelling moet komen (van drang naar dwang via de rechter dus), maar dat wijkteam ook tijdens ots betrokken moet blijven (!).
Advies voor wijkteams: bemoei je niet met alles. Advies voor “gewone” ouders: houd wijkteam buiten de deur, ga er niet mee in gesprek of houd ermee op. Want het is niet verplicht, ook al krijg je steeds te horen dat iets MOET.
Truus Barendse


Ga terug